15 Kasım 2015 Pazar

Fotokopi Makinesi Kullanım Klavuzu

Fotokopi makinesi, modern iş yerlerinin işleyişi için elzemdir. Günümüzün fotokopi makineleri çoğunlukla birden fazla iş yapabiliyor ve neredeyse önemli büro ekipmanları kategorisinde bilgisayar ve telefonla yarışmakta. Yeni fotokopi makinası teknolojisi, yanında karmaşık kontrol panellerini ve konuya yabancı ofis çalışanları için kafa karıştırıcı olabilecek mekanizmaları da getirdi. Bununla birlikte, fotokopi çekmenin temel prensibi pek fazla değişmedi ve basit bir belge kopyalama işi acemi bir ofis çalışanı tarafından bile yapılabilir.
İhtiyacınız Olan Malzemeler
  • Çalışır durumda bir fotokopi makinesi
  • Fotokopi makinesinde kağıtlar
  • Kopyalanacak belge ya da benzeri baskı
Talimatlar:
  1. Fotokopi makinesini açın. Açma tuşunu bulun, bu genellikle fotokopi makinesinin üstünde kontrol panelinde bulunur. Bazı fotokopi makinelerinin açma/kapama tuşu yan tarafındadır. Çoğu fotokopi makinesinde, makine kapanmadan güç kullanımını düşüren bir ‘ sleep ( uyku ) ‘ modu bulunur. Kontrol panelindeki  ‘copy ( kopyala) ‘ tuşuna bastığınızda fotokopi makinesi ‘uyanacaktır’.  
  2. Fotokopi makinesinin kapağını kaldırın ve alttaki platen denilen cam yüzeye belgenizi yerleştirin. Cam yüzeyin kenarlarında, belgenizi nasıl yerleştirmeniz gerektiğini gösteren işaretler göreceksiniz. Belge yerleştirildikten sonra, kapağı indirin. Fotokopi makinesinde, platenin üstünde kapak yerine belge besleyici bulunuyorsa, belge besleyiciyi platen üzerinden kaldırmayın. Belgenizi, bu bölüme yerleştirin. Genellikle belgeleri buraya kendinize dönük yerleştirmeniz gerekir. Belge besleyiciye bakın, genellikle üzerinde hangi yönde yerleştireceğinizi belirtir uyarılar yer alır.
  3. Kopya sayısını seçin. Makinenin kontrol panelinde oluşturulacak kopya sayısını gösteren bir ekran olacaktır. Makinede kopya sayısını yazmanız için tuş takımı bulunabilir,  veya sayıyı arttırarak ya da azaltarak belirleyebileceğiniz yukarı aşağı oklar, ya da artı ve eksi sembolleri olabilir.
  4. Fotokopi makinesi renkliyse, ‘Renkli’ ya da ‘Siyah Beyaz’ tuşlarından birine basın.
  5. Kontrol panelinden uygun kağıt boyutunu seçin. Çoğu makinede en az iki farklı kağıt tepsisi olur. Bu iki bölmede  20x25 cm ebatlarında Letter ve  20x35 cm ebatlarında legal denilen iki farklı kağıt tipi bulunur. Aynı zamanda çoğu fotokopi makinesinde, özel boyutta bir sayfa kağıt kullanmanıza olanak veren ‘bypass tepsisi’ denilen bir bölüm bulunur. Özel boyda veya renkte kağıtlarda birden fazla kopya almanız gerekiyorsa, bu özel kağıdı doğrudan normal tepsilere koymanız gerekir.  
  6. Gerekliyse orijinal görseli büyütün ya da küçültün. Çoğu fotokopi makinesinde standart olarak %50, %150 ve %200 büyütme seçenekleri bulunur. Küçültme ve büyütme yüzdesini tuş takımından girmeye gerek duyabilirsiniz. Detaylı bilgi için kullanıcı el kitabını inceleyin.
  7. Gerekliyse fotokopi makinesi üzerinde diğer düzenlemeleri yapın. Çoğu makine çift taraflı fotokopi çekebilir, iki orijinal belgeyi bir sayfada toplayabilir, birleştirebilir, sayfalara delik açabilir, zımbalayabilir. Bu seçenekler üzerine detaylı bilgi için kullanıcı el kitabını inceleyin.
  8. Çoğu makinede kontrol panelindeki en büyük tuş olan ‘Copy’ tuşuna basın. ‘Copy’ yerine ‘Start’ tuşu da olabilir. Bu tuş çoğunlukla yeşildir ya da yeşil ile işaretlenmiştir. Fotokopi makinesi o ana kadar beklemedeyse, kendine gelmesi bir iki dakika sürebilir. Fotokopileriniz sonrasında oluşturulacaktır.